Leave Your Message

Вообичаени проблеми и решенија за опремата за предтретман: Клучни чекори за да се обезбеди квалитет на облогата

2024-01-22

Опремата за предтретман игра витална улога во индустријата за обложување, тие се одговорни за обработка на површината на работното парче и подготовка за последователна работа со обложување. Сепак, често се среќаваат проблеми при употреба на опрема за предтретман. Во оваа статија, ќе ги анализираме вообичаените проблеми на опремата за предтретман и ќе обезбедиме решенија за да го обезбедиме критичниот чекор на квалитетот на бојата.


news8.jpg


I. Заеднички проблеми и решенија за опрема за чистење:

Лош ефект на чистење: може да биде предизвикан од недоволна концентрација на течност за чистење или недоволно време за чистење. Решението е да се прилагоди концентрацијата на растворот за чистење и времето на чистење според карактеристиките на работното парче и степенот на контаминација за да се обезбеди темелно чистење.

Загадување на течноста за чистење: течноста за чистење може да се загади при употреба, што резултира со намалување на ефектот на чистење. Решението е редовно да ја менувате течноста за чистење и да ја одржувате чиста.

Затнување на опремата за чистење: Цевките и прскалките во опремата за чистење може да се затнат, што влијае на резултатите од чистењето. Решението е редовно да се чистат цевките и млазниците во опремата за да се обезбеди непречен проток.


II. Вообичаени проблеми и решенија за опремата за отстранување на 'рѓа:

Слаб ефект на бигор: може да биде предизвикан од недоволна концентрација на средство за отстранување бигор или недоволно време на третман. Решението е да се прилагоди концентрацијата на средството за отстранување бигор и времето на обработка според степенот на корозија на работното парче за да се осигура дека корозијата е целосно отстранета.

Неправилен избор на средство за отстранување бигор: Различни видови средства за бигор се погодни за различни услови на 'рѓа и корозија, а неправилниот избор може да доведе до слаб ефект на бигор. Решението е да се избере соодветно средство за отстранување бигор за обработка според степенот на рѓосување на површината на работното парче и карактеристиките на материјалот.

Оштетување на опремата за отстранување на 'рѓа: Опремата за отстранување на 'рѓа може да не функционира или да се оштети во текот на употребата, што ќе влијае на ефектот на отстранување на 'рѓата. Решението е редовно да се проверува и одржува опремата за бигор и навреме да се поправаат или заменат оштетените делови.


news9.jpg


III. Вообичаени проблеми и решенија за опрема за површинска обработка:

Нерамна завршница на површината: Ова може да биде предизвикано од нерамномерен притисок на прскање или затнати млазници. Решението е да се прилагоди притисокот на прскање за да се обезбеди рамномерно прскање и редовно да се чисти млазницата за да се избегне затнување.

Неправилен избор на средства за површинска обработка: Различни видови средства за површинска обработка се погодни за различни потреби за обработка на површината на работното парче, а неправилниот избор може да доведе до лоши резултати од третманот. Решението е да се избере соодветно средство за површинска обработка според барањата за материјал и третман на работното парче.

Контрола на температурата на опремата за површинска обработка: Некои опрема за површинска обработка бара контрола на температурата за да се обезбеди ефект на третман. Решението е да се прилагоди контролата на температурата на опремата според барањата на работното парче и средството за површинска обработка за да се обезбеди стабилност на ефектот на третман.


Опремата за предтретман игра витална улога во процесот на обложување. Со решавање на заедничките проблеми со опремата за чистење, опремата за отстранување бигор и опремата за површинска обработка, можете да обезбедите критичен чекор во квалитетот на бојадисувањето.


НАШИОТ КОТАИНГ се надева дека горната анализа на вообичаените проблеми и решенијата на опремата за предтретман може да ви помогне подобро да ракувате со опремата и да го подобрите квалитетот на облогата.